JAJKO W KOSZULCE, NA TOSTACH ZE SZPINAKIEM I SOSEM HOLENDERSKIM
tosty:
- 3 kromki chleba tostowego
- garść szpinaku
- 1/2 ząbku czosnku
- 3 jajkaża masła
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i
pieprzu (można ubijać na parze). Stopniowo dodajemy
rozpuszczone, gorące masło, cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty i puszysty o
konsystencji majonezu.
Tosty zapiekamy w piekarniku, tak aby były lekko przyrumienione. W tym czasie na patelni z łyżką masła obsmażamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Na każdą kromkę wykładamy szpinak i układamy na talerzu.
W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę octu.Zmniejszamy ogień aby woda nie bulgotała, robimy łyżą wir i rozbijamy w wodzie jajko- po 2 minutach wyjmujemy z wody ( do ugotowania jajka w koszulce możemy użyć specjalnych woreczków lub pojemniczków) .Aby jajko się nie rozpadło wyjmujemy je łyżą cedzakową i od razu układamy na toście.
Na tosty ze szpinakiem, kładziemy jajko w koszulce i polewamy sosem.
Tosty zapiekamy w piekarniku, tak aby były lekko przyrumienione. W tym czasie na patelni z łyżką masła obsmażamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Na każdą kromkę wykładamy szpinak i układamy na talerzu.
W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę octu.Zmniejszamy ogień aby woda nie bulgotała, robimy łyżą wir i rozbijamy w wodzie jajko- po 2 minutach wyjmujemy z wody ( do ugotowania jajka w koszulce możemy użyć specjalnych woreczków lub pojemniczków) .Aby jajko się nie rozpadło wyjmujemy je łyżą cedzakową i od razu układamy na toście.
Na tosty ze szpinakiem, kładziemy jajko w koszulce i polewamy sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz