piątek, 6 listopada 2015

CZEKOLADOWY TORCIK





biszkopt:

  • 140g margaryny
  • 140g cukru
  • 10g cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 140g orzechów włoskich
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 30g kakao
  • 30 ml rumu lub kahuli
krem:
  • 125g masła
  • 125g cukru pudru
  • 10g cukru waniliowego
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 20g kakao 
polewa:
  • 30g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła
  •  konfitura truskawkowa


Cukier, cukier waniliowy i margarynę miksujemy, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.Następnie dodajemy kakao, czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej i posiekane drobno orzechy.
Teraz ubijamy białka na sztywną pianę ( dodaj szczyptę soli lepiej się ubije)
Łączymy obie masy, pianę dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.
 Wylewamy do tortownicy, u mnie 25 cm średnicy. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy przez 10 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Kiedy biszkopt się upiecze odstawiamy do ostudzenia, przekrajamy na pół i spryskujemy rumem.

Zabieramy się za krem.
Miksujemy cukier puder, waniliowy i masło. Powoli dodajemy po jednym jajku. Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Dodajemy do masy kakao i czekoladę .
Krem wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie robimy polewę.
Roztapiamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Czekamy aż ostygnie.

Na połowę biszkopty wykładamy cały krem, przykrywamy drugim krążkiem i delikatnie dociskamy.
Wylewamy na całość ostygniętą polewę. Wkładamy do lodówki minimum na 3 godziny.
Podajemy z konfiturą truskawkową.









2 komentarze:

  1. Kocham czekoladę! Torcik jest numerem jeden na mojej liście rzeczy do zrobienia.
    Madzia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro zabieram się za ten tort!
    Ania

    OdpowiedzUsuń