CZEKOLADOWY TORCIK
biszkopt:
- 140g margaryny
- 140g cukru
- 10g cukru waniliowego
- 6 jajek
- 140g orzechów włoskich
- 50g gorzkiej czekolady
- 30g kakao
- 30 ml rumu lub kahuli
- 125g masła
- 125g cukru pudru
- 10g cukru waniliowego
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 20g kakao
- 30g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
- konfitura truskawkowa
Cukier, cukier waniliowy i margarynę miksujemy, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.Następnie dodajemy kakao, czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej i posiekane drobno orzechy.
Teraz ubijamy białka na sztywną pianę ( dodaj szczyptę soli lepiej się ubije)
Łączymy obie masy, pianę dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.
Wylewamy do tortownicy, u mnie 25 cm średnicy. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy przez 10 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Kiedy biszkopt się upiecze odstawiamy do ostudzenia, przekrajamy na pół i spryskujemy rumem.
Zabieramy się za krem.
Miksujemy cukier puder, waniliowy i masło. Powoli dodajemy po jednym jajku. Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Dodajemy do masy kakao i czekoladę .
Krem wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie robimy polewę.
Roztapiamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Czekamy aż ostygnie.
Na połowę biszkopty wykładamy cały krem, przykrywamy drugim krążkiem i delikatnie dociskamy.
Wylewamy na całość ostygniętą polewę. Wkładamy do lodówki minimum na 3 godziny.
Podajemy z konfiturą truskawkową.
Kocham czekoladę! Torcik jest numerem jeden na mojej liście rzeczy do zrobienia.
OdpowiedzUsuńMadzia
Jutro zabieram się za ten tort!
OdpowiedzUsuńAnia