czwartek, 1 czerwca 2017

POLĘDWICZKI Z KURCZAKA Z CHIPSAMI W TOWARZYSTWIE MIODOWO MUSZTARDOWEGO SOSU




polędwiczki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie sunbites paprykowych 
  • 250 ml maślanki
chipsy:
  • 3 duże ziemniaki
  • olej do smażenia
  • słodka papryka w proszku
  • sól
surówka z marchewki:
  • 2 duże marchewki
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru
sos miodowo musztardowy:
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz



Mięso myjemy, osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki. Przekładamy  do zamykanego naczynia, zalewamy maślanką, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Teraz możemy przygotować sos. Miód łączymy z musztardą, stopniowo wlewamy oliwę (cały czas mieszając), na samym końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
Marchewkę obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy aby zmiękły. Do utartej marchewki dodajemy rodzynki, szczyptę cukru i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy.
Po upływie minimum godziny wyjmujemy mięso z maślanki, obtaczamy w drobno pokruszonych sunbitsach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze polędwiczki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( ja włączam termoobieg), czas zależy od wielkości kawałków mięsa, natomiast przy średniej wielkości kawałkach wystarczy 25 minut.
Ziemniaki obieramy i myjemy w zimnej wodzie. Kroimy wzdłuż na plasterki- powinny być dość cienkie. Wykładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i obsmażamy z każdej strony po kilka minut, do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, posypujemy solą i papryką.
Polędwiczki polewamy sosem tuż przed podaniem :)

Smacznego!
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz