Przejdź do głównej zawartości
MAKARON TAGLIATELLE Z ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
- około
400 gramów świeżego łososia
- duży pęk
świeżego szpinaku
- 1 ząbek
czosnku
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietany
18% z kartonu
- 10 suszonych pomidorów
- 2 łyżki pestek dyni
- 1/2 opakowania makaronu tagliatelle pełnoziarnistego
- łyża masła
- sól
- pieprz
Zaczynamy od
podsmażenia na maśle, drobno pokrojonego czosnku . Następnie wrzucamy szpinak . Gdy szpinak
zmięknie, dorzucamy do niego drobno pokrojony czosnek . Dodajemy sporo soli i pieprzu. Aby
wydobyć cały aromat ze szpinaku dolewamy
białego wytrawnego wina. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i
wrzucamy na patelnie. Następnie dodajemy do szpinaku kawałki
pokrojonego, świeżego łososia. Łosoś powinien być dość grubo pokrojony , będzie wtedy ładnie wyeksponowany na talerzu. Do sosu
dodajemy 18% śmietanę i dusimy jeszcze przez około 5
minut . W tym czasie gotujemy makaron .Jeśli sos słabo gęstnieje
dodajcie kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Na makaron
ugotowany al dente kładziemy solidną porcję sosu z
łososiem i szpinakiem, a na koniec danie posypujemy pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz