poniedziałek, 12 października 2015

MAKARON TAGLIATELLE Z ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

     


  • około 400 gramów świeżego łososia
  • duży pęk świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany 18% z kartonu
  • 10 suszonych pomidorów 
  • 2 łyżki pestek dyni 
  • 1/2 opakowania makaronu tagliatelle pełnoziarnistego 
  • łyża masła 
  • sól
  • pieprz
Zaczynamy od podsmażenia na maśle, drobno pokrojonego czosnku . Następnie wrzucamy szpinak . Gdy szpinak zmięknie, dorzucamy do niego drobno pokrojony czosnek . Dodajemy sporo soli i pieprzu. Aby wydobyć cały aromat ze szpinaku  dolewamy  białego wytrawnego wina. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnie. Następnie dodajemy do szpinaku kawałki pokrojonego, świeżego łososia. Łosoś powinien być dość grubo pokrojony , będzie wtedy ładnie wyeksponowany na talerzu. Do sosu dodajemy  18% śmietanę i dusimy jeszcze przez około 5 minut . W tym czasie gotujemy makaron .Jeśli sos słabo gęstnieje dodajcie kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Na makaron ugotowany al dente kładziemy solidną porcję sosu z łososiem i szpinakiem, a na koniec danie posypujemy pestkami dyni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz