MULE PO PROWANSLSKU Z MAKARONEM SPAGETTI
- 200 g muli (małży)
- 150 g makaronu spagetti
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka białego wina
- 2 małe cebulki szalotki
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka chili/ można użyć świeżą papryczkę chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Mule myjemy i odrywamy bisiory. Przekładamy na sitko i dokładnie osuszamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Dokładnie odsączamy. Cebulkę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki.
Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy oliwę z oliwek aby zeszklić cebulkę oraz czosnek. Po kilku minutach wlewamy wino. Dodajemy pomidory, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i chilli. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Zdejmujemy z ognia.
Do szerokiego garnka wlewamy 4 łyżki wody, wkładamy mule i
na dużym ogniu podgrzewamy pod przykryciem aż mule się otworzą, przez
około 4 minuty.Odsączamy na sitku. Muszle otwarte
przekładamy do patelni z sosem, mieszamy, posypujemy posiekaną natką
pietruszki i przekładamy na talerze. Makaron można wrzucić do sosu jeszcze przed dodaniem muli lub nakładać bezpośrednio na talerz.
Komentarze
Prześlij komentarz