środa, 20 września 2017

MULE PO PROWANSLSKU Z MAKARONEM SPAGETTI




  • 200 g muli (małży)
  • 150 g makaronu spagetti
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 małe cebulki szalotki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka chili/ można użyć świeżą  papryczkę chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz


Mule myjemy i odrywamy bisiory. Przekładamy na sitko i dokładnie osuszamy.
Makaron gotujemy  w osolonej wodzie al dente. Dokładnie odsączamy. Cebulkę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki.

Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy oliwę z oliwek aby zeszklić cebulkę oraz czosnek. Po kilku minutach  wlewamy wino. Dodajemy pomidory, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i chilli. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Zdejmujemy z ognia.
Do szerokiego garnka  wlewamy 4 łyżki wody, wkładamy mule i na dużym ogniu podgrzewamy pod przykryciem aż mule się otworzą, przez około 4 minuty.Odsączamy na sitku. Muszle otwarte przekładamy do patelni z sosem, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i przekładamy na talerze. Makaron można wrzucić do sosu jeszcze przed dodaniem muli lub nakładać bezpośrednio na talerz.

Pamiętaj aby przed gotowaniem muli, wyrzucić muszle otwarte, które nie chcą się zamknąć gdy postukamy nimi o blat stołu. Nie używamy też muli z uszkodzoną skorupką. Po ugotowaniu ponownie przebieramy mule i wyrzucamy te które się nie otworzyły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz