OMLET Z KOZIM SEREM I SZPINAKIEM
- 3 duże jajka
- garści szpinaku
- 4 kawałki koziego sera ( wg uznania) u mnie ser podpuszczkowy
- 4 plasterki szynki
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz
Szpinak myjemy. W miseczce mieszamy jajka.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Kiedy liście zmiękną wylewamy jajka i rozprowadzamy po całej patelni. Rozsypujemy kozi ser, dodajemy sól i pieprz.
Przykrywamy patelnie pokrywką lub folią aluminiową. Zdejmujemy z ognia dopiero kiedy całość ładnie się zetnie.
Zsuwamy omlet na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Możemy podawać z sałatką polaną vinegretem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz