SERNIK Z MASCARPONE I MUSEM Z CZEKOLADY








Spód:
  • 190 g herbatników
  • 50 g masła
Masa serowa:
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 500 g mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego
  • starta czekolada mleczna i biała
Mus z czekolady:
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 750 ml śmietanki kremówki 36%  (350 ml dobrze schłodzonej)




Ciasteczka zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać masło, przez chwilę razem zmiksować. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25 cm mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).

Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1-2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (sernik może znacznie urosnąć, ale na pewno równo opadnie do właściwej wysokości).
Sernik wyjąć z piekarnika i odczekać około 10 minut aż powierzchnia się wyrówna, następnie wyłożyć śmietanę 12% zmieszaną z cukrem wanilinowym. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut w 120 stopniach C.
Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na ostudzony sernik wyłożyć mus. Mus przygotować w czasie gdy piecze się sernik.


Żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 15 minut.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej.
400 ml śmietanki zagotować w rondelku. Resztę śmietanki wlać do miski i wstawić do zamrażarki do szybkiego schłodzenia .
Namoczoną żelatynę podgrzewać na minimalnym ogniu aż całkowicie się rozpuści.
Do zagotowanej śmietanki dodać żelatynę (najpierw zahartować żelatynę częścią śmietanki, tzn. dodawać po łyżce śmietankę do żelatyny za każdym razem mieszając, wystarczy dodać około 4 łyżek śmietanki, dopiero taką "zaprawioną" żelatynę dodać do śmietanki). Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny.
Następnie dodać roztopioną czekoladę wlewając ją bezpośrednio do śmietanki, wymieszać na gładką masę. Dokładnie ostudzić od czasu do czasu zamieszać. Na koniec wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Resztę zimnej śmietanki (350 ml) ubić na sztywną pianę, dodać ją do ostudzonej czekolady i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.
Gotowy mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki do czasu aż mus czekoladowy stężeje. Wtedy należy obkroić sernik nożem i wyjąć go z tortownicy. Wstawić na całą noc do lodówki lub na kilka godzin.

Komentarze

Popularne posty