IMPREZOWE PULPECIKI- MARYNOWANE W OCCIE
pulpety:
- 1 kg mielonego z łopatki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1/2 szklanki cukru
- 5 listków laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 cebule
- 4 suszone papryczki chili
Do mięsa dodajemy jajko,bułkę tartą,pieprz i sól. Wszystko razem wyrabiamy. Formujemy pulpeciki- najlepiej małe, aby łatwo było zjeść całego na raz.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z każdej strony.
Cebulkę kroimy w piórka.
Robimy zaprawę. Do garnka wlewamy wodę, ocet i cukier. Czekamy aż się zagotuje.
W tym czasie przygotowujemy słoiki. Wrzucamy do każdego usmażone pulpety, do 3/4 wysokości oraz pieprz, ziele, liść laurowy i 2 papryczki. Zalewamy całość octem i wrzucamy na wierzch cebulkę. Zamykamy.
Ja używam słoików zamykanych na klamrę ale mogą to być zwykłe słoiki (wtedy odwróć je do góry dnem, aż do ostygnięcia).
Pulpety w occie to idealna imprezowa zakąska ;)
Bardzo dobre , robię takie już od dawna
OdpowiedzUsuń