sobota, 24 czerwca 2017

TARTA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

ciasto:
  • 250g mąki
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ziół prowansalskich lub przyprawy suszone pomidory
  • szczypta soli
farsz:
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30-36 %
  • 1 opakowanie sera feta lub sera gorgonzola
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 pomidorki cherry
  • kilka plasterków kiełbaski chorizo lub salami
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól
  • pieprz 



Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto kruche nie lubi ciepła, najpierw posiekaj wszystko nożem, a dopiero na koniec zagnieć. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Na patelni z roztopionym masłem podsmażamy posiekany drobno czosnek i cebulkę. Dodajemy umyty szpinak i przyprawiamy gałką, solą i  pieprzem.  Czekamy, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Wrzucamy pokrojone drobno, suszone pomidorki.
W miseczce mieszamy jajka i śmietankę. Dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy.

Ciasto na tartę rozwałkowujemy, najlepiej między dwoma kawałkami folii.
Wykładamy formę ciastem  i przekłuwamy widelcem, po całości. Zakrywamy  folią aluminiową i obciążamy np grochem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 15 minut, po czym odkrywamy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru.

Na tartę wykładamy połowę, pokruszonej fety i szpinak. Na wierzch układamy pozostałą fetę, chorizo i plasterki pomidora, obranego ze skórki.
Wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut.










3 komentarze:

  1. Uwielbiam wytrawne tarty, a połączenie fety i szpinaku zawsze daje radę. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz wyszła mi dobra tarta :) pięknie Ci dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dla mnie ogromna satysfakcja:) to ja dziękuję Tobie za pozytywny komentarz :)

      Usuń