TARTA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
ciasto:
- 250g mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ziół prowansalskich lub przyprawy suszone pomidory
- szczypta soli
- 500 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki kremówki 30-36 %
- 1 opakowanie sera feta lub sera gorgonzola
- 6 suszonych pomidorów
- 2 pomidorki cherry
- kilka plasterków kiełbaski chorizo lub salami
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto kruche nie lubi ciepła, najpierw posiekaj wszystko nożem, a dopiero na koniec zagnieć. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Na patelni z roztopionym masłem podsmażamy posiekany drobno czosnek i cebulkę. Dodajemy umyty szpinak i przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Czekamy, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Wrzucamy pokrojone drobno, suszone pomidorki.
W miseczce mieszamy jajka i śmietankę. Dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy.
Ciasto na tartę rozwałkowujemy, najlepiej między dwoma kawałkami folii.
Wykładamy formę ciastem i przekłuwamy widelcem, po całości. Zakrywamy folią aluminiową i obciążamy np grochem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 15 minut, po czym odkrywamy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru.
Na tartę wykładamy połowę, pokruszonej fety i szpinak. Na wierzch układamy pozostałą fetę, chorizo i plasterki pomidora, obranego ze skórki.
Wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut.
Uwielbiam wytrawne tarty, a połączenie fety i szpinaku zawsze daje radę. Pycha!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz wyszła mi dobra tarta :) pięknie Ci dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńTo dla mnie ogromna satysfakcja:) to ja dziękuję Tobie za pozytywny komentarz :)
Usuń