czwartek, 8 października 2015

CHRUPIĄCE KOTLECIKI Z SZYNKI, KALFIORA ORAZ PESTEK SŁONECZNIKA PODANE Z KASZĄ PĘCZAK I SOSEM KOPERKOWYM.




 kotlety:
  • 500 G mielonego z szynki
  • 1 mały kalafior
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki startego sera
dodatki:
  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 500 g fasolki szparagowej
sos koperkowy:
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 pęczku koperku
  • pieprz
  • sól  
Mięso mielimy i odstawiamy do miski. Bułki moczymy w mleku. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, kalafior również kroimy na drobne kawałki, natkę siekamy. Z bułek odciskamy mleko i wrzucamy do mięsa, cebulkę z czosnkiem, kalafior i natkę również. Dodajemy żółtka i dokładnie wszystko mieszamy. Z białek ubijamy pianę- nie musi być sztywna, a ser ścieramy a tarce. Dodajemy do masy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy kotleciki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 ' na 25 minut.
W tym czasie przygotowujemy fasolkę szparagową. Ja swoją oczyściłam i ugotowałam w osolonej wodzie ale jeśli lubicie w innej postaci też będzie pasowało. Następnie gotuję kaszę pęczak .
Teraz zabieram się do robienia sosu. Bulion warzywny- mam zawsze taki w zamrażalniku :) zagotowuję i dodaję do niego zahartowaną śmietanę (do kubka ze śmietaną wlewam trochę gorącego bulionu i mieszam). Przyprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję posiekany koperek. Jeśli sos jest za rzadki, można zagęścić go łyżą mąki . Mąkę mieszamy z zimną wodą i oddajemy do sosu, czekamy aż się zagotuje. Polecam zagęszczać sos przed dodaniem koperku- nie straci koloru.
Kotlety po 25 minutach wyjmuję z piekarnika i układam na talerzu polewając sosem koperkowym. Podaję z kaszą i fasolką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz