CREMA DI LIMONCELLO
- 8 dużych cytryn
- 1 limonka
- 600 g cukru
- 0,5 litra spirytusu
- 2 szklanki mleka
- 2 kartony mleka zagęszczonego niesłodzonego
Cytryny i limonkę musimy sparzyć we wrzątku. Osuszamy ręcznikami
papierowymi. Każdego cytrusa obieramy cienko ze skórki za pomocą obieraczki do
ziemniaków . Wrzucamy skórki do
słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce.
Codziennie potrząsamy słoikiem.
Po 7 dniach zlewamy alkohol ze słoika. Mleko gotujemy z cukrem, aż do jego
rozpuszczenia. Do alkoholu dodajemy ostudzone mleko. Na końcu dolewamy mleko zagęszczone. Dokładnie mieszamy.
Przelewamy do butelek i wstawiamy do lodówki.
Limoncello to wspaniały pomysł na świąteczny prezent ;)
Komentarze
Prześlij komentarz