sobota, 24 października 2015

GULASZOWA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I KASZĄ JAGLANĄ





  • 300 g udźca wołowego,
  • 1/4 szklanki whisky
  • 2,5 litra wody
  • 1 duża, upieczona papryka
  •  2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1/2 pietruszki, korzeń
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 50 g kaszy jęczmiennej drobnej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kminku 
  • sól
 


 W dużym garnku  obsmażamy dokładnie mięso pokrojone w 1,5 cm kostkę . Wlewamy whisky i gotujemy 3 minuty.
Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku, gorczycę, kminek i sól do smaku.
Zalewamy dwiema szklankami wody. Gotujemy jeszcze przez godzinę, do czasu aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie pieczemy paprykę. Rozgrzewamy mocno grill w piekarniku , na kratce kładziemy paprykę i pieczemy 10 minut, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Po upieczeniu od razu wkładamy paprykę do woreczka. Po ostygnięciu, obieramy paprykę ze skórki, miąższ kroimy na średniej wielkości kawałki.
Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w grubą kostkę, ogórka w nieco mniejszą. Cebulę kroimy w ćwiartki, czosnek zostawiamy w całości.
Do wywaru mięsnego dolewamy resztę wody i wrzucamy wszystkie warzywa . Dodajemy kaszę jęczmienną oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i chili.
Zupę gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki- nie straci wtedy koloru.
Zupę można podawać z pieczywem podpieczonym w piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz