GULASZOWA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I KASZĄ JAGLANĄ
- 300 g udźca wołowego,
- 1/4 szklanki whisky
- 2,5 litra wody
- 1 duża, upieczona papryka
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1/2 pietruszki, korzeń
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 3 ogórki kiszone
- 2 łyżki natki pietruszki
- 50 g kaszy jęczmiennej drobnej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki białej gorczycy
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól
W dużym garnku obsmażamy dokładnie mięso pokrojone w 1,5 cm kostkę . Wlewamy whisky i gotujemy 3 minuty.
Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku, gorczycę, kminek i sól do smaku.
Zalewamy dwiema szklankami wody. Gotujemy jeszcze przez godzinę, do czasu aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie pieczemy paprykę. Rozgrzewamy mocno grill w piekarniku , na kratce kładziemy paprykę i pieczemy 10 minut, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Po upieczeniu od razu wkładamy paprykę do woreczka. Po ostygnięciu, obieramy paprykę ze skórki, miąższ kroimy na średniej wielkości kawałki.
Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w grubą kostkę, ogórka w nieco mniejszą. Cebulę kroimy w ćwiartki, czosnek zostawiamy w całości.
Do wywaru mięsnego dolewamy resztę wody i wrzucamy wszystkie warzywa . Dodajemy kaszę jęczmienną oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i chili.
Zupę gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki- nie straci wtedy koloru.
Zupę można podawać z pieczywem podpieczonym w piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz