KURCZAK W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I DOMOWYMI FRYTKAMI
kurczak:
- 6 podudzi z kurczaka
- 10 sztuk krakersów
- 500 ml maślanki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- 6 dużych ziemniaków
- olej do smażenia
- sól
- rozmaryn
- 1/2 małej czerwonej kapusty
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Czerwoną kapustę kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnie z 2 łyżami oleju i smażymy około 10 minut. Kiedy kapusta zmięknie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek,imbir, gałkę, sól, pieprz, skórkę i sok z cytryny. Chwilę dusimy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze paski. Rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego ziemniaki. Kiedy frytki się przyrumienią wyjmujemy je na papierowy ręcznik, obsypujemy solą i wykładamy na talerz.
Wszystko wykładamy na talerz, frytki posypujemy świeżym rozmarynem.
Komentarze
Prześlij komentarz