piątek, 16 października 2015

KURCZAK W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I DOMOWYMI FRYTKAMI


 kurczak:
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 10 sztuk krakersów
  • 500 ml maślanki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz 
  • sól
  • olej do smażenia
frytki:
  • 6 dużych ziemniaków
  • olej do smażenia
  • sól
  • rozmaryn
kapusta:
  • 1/2 małej czerwonej kapusty 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  •  skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Pałki z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą, papryką i pieprzem. Wrzucamy do miski i zalewamy maślanką. Przykrywamy folią i odstawiamy najlepiej na 2 godziny. Krakersy układamy na desce i miażdżymy wałkiem do ciasta, przesypujemy do miski i obtaczamy w nich pałki. Mięso kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie skrapiamy  olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy 30 minut. I to jest wersja bardziej light. Natomiast jeżeli chcesz aby kurczak był naprawdę chrupiący, możesz przesmażyć go z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Czerwoną kapustę kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnie z 2 łyżami oleju i smażymy około 10 minut. Kiedy kapusta zmięknie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek,imbir, gałkę, sól, pieprz, skórkę i sok z cytryny. Chwilę dusimy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze paski. Rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego ziemniaki. Kiedy frytki się przyrumienią wyjmujemy je na papierowy ręcznik, obsypujemy solą i wykładamy na talerz.
Wszystko wykładamy na talerz, frytki posypujemy świeżym rozmarynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz