OMLET Z OLIWKAMI, SZCZYPIORKIEM I FETĄ
- 3 jajka białka
- 1 płaska łyżka mąki
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka szczypiorku
- 2 łyżki fety
- 6 zielonych oliwek
- sól
- pieprz
Do miseczki wbijamy 3 białka i ubijamy na pianę, nie musi być sztywna. W osobnej miseczce łączymy żółtka z mlekiem i mąką. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Teraz łączymy pianę z masą. Zawsze lżejsze do cięższego. Delikatnie mieszamy.
Szczypiorek myjemy i kroimy, fetę można kupić gotową w zalewie z oliwkami. Jeśli kupujemy całą należy pokroić ją w drobną kostkę.
Jeśli nie zależy nam na lekkim omlecie, można dodać starty żółty ser.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżę masła. Wylewamy masę jajeczna i posypujemy naszymi dodatkami. Po minucie smażenia wstawiamy wszystko do pieca na kolejne 2 minuty.
Omlet wykładamy na talerz, można go podawać z sałatką ze świeżych warzyw.
Komentarze
Prześlij komentarz