piątek, 23 października 2015

OMLET Z OLIWKAMI, SZCZYPIORKIEM I FETĄ





  • 3 jajka białka
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 2 łyżki fety
  • 6 zielonych oliwek
  • sól
  • pieprz

Do miseczki wbijamy 3 białka i ubijamy na pianę, nie musi być sztywna. W osobnej miseczce łączymy  żółtka z mlekiem i mąką. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Teraz łączymy pianę z masą. Zawsze lżejsze do cięższego. Delikatnie mieszamy.
Szczypiorek myjemy i kroimy, fetę można kupić gotową w zalewie z oliwkami. Jeśli kupujemy całą należy pokroić ją w drobną kostkę.
Jeśli nie zależy nam na lekkim omlecie, można dodać starty żółty ser.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżę masła. Wylewamy masę jajeczna i posypujemy naszymi dodatkami. Po minucie smażenia wstawiamy wszystko do pieca na kolejne 2 minuty.
Omlet wykładamy na talerz, można go podawać z sałatką ze świeżych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz