PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM DIABELSKIM.
Placki
ziemniaczane:
- 8-10 średniej wielkości ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
Gulasz:
- kg łopatki wieprzowej
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 4 ogórki kiszone
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- 3 małe suszone ostre papryczki
- 1 duża smalcu
Mięso
kroimy na średniej wielkości kostkę. Solimy i pieprzymy.
Smalec
rozgrzewamy na patelni, dodajemy słodką paprykę i chwilę
przesmażamy.
Dodajemy
pokrojone wcześniej mięso. Smażymy 10 minut do zrumienienia i
zalewamy szklanką wody.Cebulkę kroimy na ćwiartki i dorzucamy do
mięsa.
Dodajemy
paprykę pokrojoną w paseczki i drobno posiekane ogórki.Czosnek
kroimy w plasterki i wrzucamy do sosu razem z pomidorami, zielem i
listkiem laurowym.
Dusimy
do czasu, aż sos się zredukuje a mięso będzie miękkie.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki
i cebulę obieramy następnie ścieramy na tarce. Dodajemy jajka,
mąkę, pieprz i sól. Całość mieszamy.
Z gotowego ciasta na placki smażymy małe placuszki, po 3-4 sztuki na każdą porcję.
Z gotowego ciasta na placki smażymy małe placuszki, po 3-4 sztuki na każdą porcję.
Na
talerzu układamy 3-4 szt placków i polewamy sosem. Na każdą
porcję można położyć łyżę gęstej śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz