PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM DIABELSKIM.





Placki ziemniaczane:
  • 8-10 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku

Gulasz:
  • kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • 3 małe suszone ostre papryczki
  • 1 duża smalcu
Mięso kroimy na średniej wielkości kostkę. Solimy i pieprzymy.
Smalec rozgrzewamy na patelni, dodajemy słodką paprykę i chwilę przesmażamy.
Dodajemy pokrojone wcześniej mięso. Smażymy 10 minut do zrumienienia i zalewamy szklanką wody.Cebulkę kroimy na ćwiartki i dorzucamy do mięsa.
Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i drobno posiekane ogórki.Czosnek kroimy w plasterki i wrzucamy do sosu razem z pomidorami, zielem i listkiem laurowym.
Dusimy do czasu, aż sos się zredukuje a mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki i cebulę obieramy następnie ścieramy na tarce. Dodajemy jajka, mąkę, pieprz i sól. Całość mieszamy.
Z gotowego ciasta na placki smażymy małe placuszki, po 3-4 sztuki na każdą porcję.

Na talerzu układamy 3-4 szt placków i polewamy sosem. Na każdą porcję można położyć łyżę gęstej śmietany.

Komentarze

Popularne posty