ROLADA ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM
- 450g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
- 4 duże jajka rozmiar
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 300 g serka kremowego (np. Almette chrzanowy)
- 1 łyżka chrzanu
- ok. 140 g wędzonego łososia w plastrach
- 6 suszonych pomidorów ( u mnie w zalewie z żurawiną)
Powstałą masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostudzenia. Zawsze wykładam placek na dużą deskę do krojenia, papierem do góry.
Kiedy masa ostygnie z łatwością zdejmuję papier.
Serek i chrzan łączymy, następnie rozcieramy i smarujemy nim ostudzone ciasto szpinakowe. Na całej powierzchni układamy plastry wędzonego łososia i suszone pomidorki. Uwaga pomidorki trzeba bardzo drobno pokroić. Całość zawijamy w roladę. Przekroiłam placek szpinakowy na pół i zrobiłam dwie mniejsze roladki ale śmiało można zwinąć z całości. Owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroimy rolady na plastry :)
Komentarze
Prześlij komentarz