ROLADA ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM


  • 450g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
  • 4 duże jajka rozmiar
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 300 g serka kremowego (np. Almette chrzanowy)
  • 1 łyżka chrzanu
  • ok. 140 g wędzonego łososia w plastrach
  •  6 suszonych pomidorów ( u mnie w zalewie z żurawiną)
 Szpinak rozmrażamy na głębokiej patelni. Dusimy na niewielkim ogniu dotąd, aż woda z niego odparuje. Dodajemy sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy do ostudzenia. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Powstałą masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostudzenia. Zawsze wykładam placek na dużą deskę do krojenia, papierem do góry. 
Kiedy masa ostygnie  z łatwością zdejmuję papier.
Serek i chrzan łączymy, następnie rozcieramy i smarujemy nim ostudzone ciasto szpinakowe. Na całej powierzchni układamy plastry wędzonego łososia i suszone pomidorki. Uwaga pomidorki trzeba bardzo drobno pokroić. Całość zawijamy w roladę. Przekroiłam placek szpinakowy na pół i zrobiłam dwie mniejsze roladki ale śmiało można zwinąć z całości.  Owijamy  folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroimy rolady na plastry :)

Komentarze

Popularne posty