sobota, 10 października 2015

TORCIK Z MASKARPONE, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI


 spód:
  • 130g herbatników maślanych
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 80g masła
masa:
  • 300g mascarpone
  • 100g czekolady białej
  • ziarenka z jednej laski wanilii / można użyć cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
dekoracja:
  • ok. 300g truskawek
  • kiwi do dekoracji

Herbatniki rozdrabniamy na mączkę. Dodajemy  rozpuszczone masło i miód. Mieszamy masę i wykładamy dno oraz boki formy ( foremka na tartę lub tortownica),mocno wciskamy herbatniki w dno. Wstawiamy do lodówki.
W między czasie przygotowujemy krem. Mascarpone przekładamy do rondelka, podgrzewamy delikatnie mieszając. Kiedy serek będzie  ciepły rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy masę do mascarpone razem z cukrem pudrem i ekstraktem. Wszystko razem mieszamy. Masę odstawiamy na parę chwil aby obniżyła się temperatura, a następnie wylewamy na spód. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i kiwi.Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz