TORCIK Z MASKARPONE, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI
- 130g herbatników maślanych
- 1 czubata łyżka miodu
- 80g masła
- 300g mascarpone
- 100g czekolady białej
- ziarenka z jednej laski wanilii / można użyć cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ok. 300g truskawek
- kiwi do dekoracji
Herbatniki rozdrabniamy na mączkę. Dodajemy rozpuszczone masło i miód. Mieszamy masę i wykładamy dno oraz boki formy ( foremka na tartę lub tortownica),mocno wciskamy herbatniki w dno. Wstawiamy do lodówki.
W między czasie przygotowujemy krem. Mascarpone przekładamy do rondelka, podgrzewamy delikatnie mieszając. Kiedy serek będzie ciepły rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy masę do mascarpone razem z cukrem pudrem i ekstraktem. Wszystko razem mieszamy. Masę odstawiamy na parę chwil aby obniżyła się temperatura, a następnie wylewamy na spód. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i kiwi.Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz