ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JAGLANĄ
- porcja rosołowa( porcja mięsa na wywar pod zupę)
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 10 małych kiszonych ogórków
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 1 mała pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki masła
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Mięso
gotujemy w 2,5 litrach zimnej wody na małym ogniu przez około1,5
godziny. Można użyć skrzydełek z kurczaka lub porcji rosołowej.
Musimy zrobić rosół, który będzie bazą naszej zupy. Marchew,
seler i pietruszkę kroimy na mniejsze części natomiast pora na
pół.
Kiedy wywar mięsny jest gotowy wrzucamy obrane i pokrojone warzywa. Gotujemy koło 15 minut. Ja osobiście wyjmuję z zupy pora i seler ale można zostawić. Kiedy wywar mięsno-warzywny jest gotowy dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przetarte na grubych oczkach tarki ogórki- bez soku. Dodamy go do zupy na koniec gotowania. Ogórki smażymy 2 minuty na patelni. Kiedy kasza jest już miękka dodajemy przesmażone ogórki i gotujemy 5 minut. Do zupy wrzucamy pokrojony drobno koperek, przyprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec kiedy zupa jest już zdjęta z ognia i delikatnie ostygnie dolewamy sok z ogórków, pozwala to zachować jego właściwości zdrowotne.
Kiedy wywar mięsny jest gotowy wrzucamy obrane i pokrojone warzywa. Gotujemy koło 15 minut. Ja osobiście wyjmuję z zupy pora i seler ale można zostawić. Kiedy wywar mięsno-warzywny jest gotowy dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przetarte na grubych oczkach tarki ogórki- bez soku. Dodamy go do zupy na koniec gotowania. Ogórki smażymy 2 minuty na patelni. Kiedy kasza jest już miękka dodajemy przesmażone ogórki i gotujemy 5 minut. Do zupy wrzucamy pokrojony drobno koperek, przyprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec kiedy zupa jest już zdjęta z ognia i delikatnie ostygnie dolewamy sok z ogórków, pozwala to zachować jego właściwości zdrowotne.
Komentarze
Prześlij komentarz