piątek, 9 października 2015

ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JAGLANĄ




  • porcja rosołowa( porcja mięsa na wywar pod zupę)
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 10 małych kiszonych ogórków
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki masła
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz











Mięso gotujemy w 2,5 litrach zimnej wody na małym ogniu przez około1,5 godziny. Można użyć skrzydełek z kurczaka lub porcji rosołowej. Musimy zrobić rosół, który będzie bazą naszej zupy. Marchew, seler i pietruszkę kroimy na mniejsze części natomiast pora na pół.
Kiedy wywar mięsny jest gotowy wrzucamy obrane i pokrojone warzywa. Gotujemy koło 15 minut. Ja osobiście wyjmuję z zupy pora i seler ale można zostawić. Kiedy wywar mięsno-warzywny jest gotowy dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przetarte na grubych oczkach tarki ogórki- bez soku. Dodamy go do zupy na koniec gotowania. Ogórki smażymy 2 minuty na patelni. Kiedy kasza jest już miękka dodajemy przesmażone ogórki i gotujemy 5 minut. Do zupy wrzucamy pokrojony drobno koperek, przyprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec kiedy zupa jest już zdjęta z ognia i delikatnie ostygnie dolewamy sok z ogórków, pozwala to zachować jego właściwości zdrowotne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz