CZEKOLADOWY TORCIK





biszkopt:

  • 140g margaryny
  • 140g cukru
  • 10g cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 140g orzechów włoskich
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 30g kakao
  • 30 ml rumu lub kahuli
krem:
  • 125g masła
  • 125g cukru pudru
  • 10g cukru waniliowego
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 20g kakao 
polewa:
  • 30g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła
  •  konfitura truskawkowa


Cukier, cukier waniliowy i margarynę miksujemy, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.Następnie dodajemy kakao, czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej i posiekane drobno orzechy.
Teraz ubijamy białka na sztywną pianę ( dodaj szczyptę soli lepiej się ubije)
Łączymy obie masy, pianę dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.
 Wylewamy do tortownicy, u mnie 25 cm średnicy. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy przez 10 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Kiedy biszkopt się upiecze odstawiamy do ostudzenia, przekrajamy na pół i spryskujemy rumem.

Zabieramy się za krem.
Miksujemy cukier puder, waniliowy i masło. Powoli dodajemy po jednym jajku. Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Dodajemy do masy kakao i czekoladę .
Krem wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie robimy polewę.
Roztapiamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Czekamy aż ostygnie.

Na połowę biszkopty wykładamy cały krem, przykrywamy drugim krążkiem i delikatnie dociskamy.
Wylewamy na całość ostygniętą polewę. Wkładamy do lodówki minimum na 3 godziny.
Podajemy z konfiturą truskawkową.









Komentarze

  1. Kocham czekoladę! Torcik jest numerem jeden na mojej liście rzeczy do zrobienia.
    Madzia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro zabieram się za ten tort!
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty