FONDANT CZEKOLADOWY
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- masło i mąka do wysmarowania i posypania foremek
- lody waniliowe
- wiśnie w syropie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Cztery foremki wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy trzepaczką na jednolitą masę- nie ubijamy.
Dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy roztopioną masę czekoladową i ponownie wszystko mieszamy.
Wlewamy masę do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 9 minut.
Masa delikatnie urośnie, będzie ścięta po bokach i na wierzchu, ale w środku będzie płynna.
Wyjmujemy z piekarnika, czekamy minutę, delikatnie obkrajamy nożem przy obręczy i wykładamy na talerzyki. Nakładamy gałkę loda waniliowego i dekorujemy owocami. Masa delikatnie urośnie, będzie ścięta po bokach i na wierzchu, ale w środku będzie płynna.
Jeśli masz silikonowe lub aluminiowe foremki czas pieczenia pozostaje bez zmian, natomiast przy ceramicznych foremkach będzie wynosił 10 minut.
Jeśli wolisz możesz ciasteczko podać w foremce, a lody i owoce wyłożyć na talerzyk obok.
Jak pysznie wygląda... i ta wylewająca się czekolada. Cudo :)
OdpowiedzUsuń