niedziela, 8 listopada 2015

KREM Z DYNI NA OSTRO



  • 1 mała dynia
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • kawałek imbiru
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • chili
  • 1 pomarańcza
  • pestki dyni do dekoracji
  • grzanka tostowa 


Dynię, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię. Obsmażamy kilka minut po czym wlewamy szklankę bulionu. Po 10 minutach wlewamy resztę bulionu przyprawiamy solą, pieprzem, papryczką chili oraz utartym imbirem ( wystarczy po szczypcie resztę doprawimy na końcu). Wszystko gotujemy 15 minut pod przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy  i wyciskamy sok z całości, dodajemy do zupy. Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy.
Jeśli lubisz gęsty krem, przed miksowaniem odlej połowę wody z garnka.
Podajemy z prażonymi na patelni pestkami dyni i grzanką.

1 komentarz:

  1. Bardzo pysznie wygląda ;) szkoda, że mój mąż nie lubi dyni :(
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń