KREM Z DYNI NA OSTRO
- 1 mała dynia
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- kawałek imbiru
- 200 ml mleka kokosowego
- 1l bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- chili
- 1 pomarańcza
- pestki dyni do dekoracji
- grzanka tostowa
Dynię, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię. Obsmażamy kilka minut po czym wlewamy szklankę bulionu. Po 10 minutach wlewamy resztę bulionu przyprawiamy solą, pieprzem, papryczką chili oraz utartym imbirem ( wystarczy po szczypcie resztę doprawimy na końcu). Wszystko gotujemy 15 minut pod przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy i wyciskamy sok z całości, dodajemy do zupy. Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy.
Jeśli lubisz gęsty krem, przed miksowaniem odlej połowę wody z garnka.
Podajemy z prażonymi na patelni pestkami dyni i grzanką.
Bardzo pysznie wygląda ;) szkoda, że mój mąż nie lubi dyni :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)