środa, 11 listopada 2015

ROSÓŁ Z PULPETAMI



 rosół:
  •  porcja rosołowa z kurczaka
  •  5 marchwi
  •  1 korzeń pietruszki
  •  1/2 natka pietruszki
  •  1/2 korzenia średniej wielkości selera
  •  1 średni por
  •  2 cebule
  •  5 listków laurowych
  •  6 kulek ziela angielskiego
  •  3 litry wody
  •  sól i pieprz
  • 1  gałązka lubczyku
pulpety:
  •  500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1 łyża musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz


 Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na połowę.Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Cebule kroimy na pół i opiekamy w piekarniku- u mnie grill na 220 stopni na 5 minut ale moja babcia opalała cebulę nad palnikiem. Absolutnie nie obieramy cebuli, trzeba ją włożyć do wywaru ze skórką.
Do dużego garnka wkładamy wszystkie warzywa i mięso. Zalewamy zimną wodą, wrzucamy liście, ziele i łyżę soli.
Garnek kładziemy na gaz, gdy się zagotuje zdejmujemy szumowinę,zmniejszamy płomień i  przykrywamy pokrywką- wywar powinien tylko pyrkać. Od teraz wszystko gotujemy minimum 60 minut.

Mielone z szynki przyprawiamy musztardą solą i pieprzem. Natkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa. Formujemy kotleciki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy 3 minuty. Nie wrzucaj nigdy mięsa na zimną wodę,  mięso odda smak do wody. Tak robimy, gdy chcemy uzyskać wywar na zupę lub sos.

Na  każdą porcję rosołu daje 4 pulpety i trochę świeżej natki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz