ROSÓŁ Z PULPETAMI
rosół:
- porcja rosołowa z kurczaka
- 5 marchwi
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 natka pietruszki
- 1/2 korzenia średniej wielkości selera
- 1 średni por
- 2 cebule
- 5 listków laurowych
- 6 kulek ziela angielskiego
- 3 litry wody
- sól i pieprz
- 1 gałązka lubczyku
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1 łyża musztardy sarepskiej
- sól i pieprz
Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na połowę.Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Cebule kroimy na pół i opiekamy w piekarniku- u mnie grill na 220 stopni na 5 minut ale moja babcia opalała cebulę nad palnikiem. Absolutnie nie obieramy cebuli, trzeba ją włożyć do wywaru ze skórką.
Do dużego garnka wkładamy wszystkie warzywa i mięso. Zalewamy zimną wodą, wrzucamy liście, ziele i łyżę soli.
Garnek kładziemy na gaz, gdy się zagotuje zdejmujemy szumowinę,zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką- wywar powinien tylko pyrkać. Od teraz wszystko gotujemy minimum 60 minut.
Mielone z szynki przyprawiamy musztardą solą i pieprzem. Natkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa. Formujemy kotleciki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy 3 minuty. Nie wrzucaj nigdy mięsa na zimną wodę, mięso odda smak do wody. Tak robimy, gdy chcemy uzyskać wywar na zupę lub sos.
Na każdą porcję rosołu daje 4 pulpety i trochę świeżej natki.
Komentarze
Prześlij komentarz