ROTE GRUTZE czyli kisiel z czerwonych owoców z winem
- duży słoik wiśni drylowanych /ok 750 g
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny- mogą być też powidła
- 1/3 szklanki rodzynek
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 ml soku z drylowanych wiśni
- 1 łyżka przyprawy do grzańca
- sok i skórka z połowy pomarańczy
- 1/4 łyżeczki chilli
- kwaśna śmietana
Połowę wina mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę wina wlewamy do garnka, dodajemy sok wiśniowy, przyprawę korzenną, sok i skórkę z pomarańczy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 min.
Wiśnie, żurawinę i rodzynki wkładamy do garnka, gotujemy w soku przez ok. 2 min ( ja dodałam jeszcze owoc granatu ale tylko dlatego, że był w domu) Wlewamy wino wymieszane z mąką ziemniaczaną, chilli i dokładnie mieszamy.
Kisiel przekładamy do miseczki. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.
Do kisielu można dać dowolne czerwone owoce. Latem robię wersję z czerwoną porzeczką i świeżymi truskawkami :) zimą daje owoce ze słoika lub mrożone.
To moja wersja rote grutze. Idealna na chłodne wieczory. Rozgrzewająca i bardzo aromatyczna.
Do kisielu można dać dowolne czerwone owoce. Latem robię wersję z czerwoną porzeczką i świeżymi truskawkami :) zimą daje owoce ze słoika lub mrożone.
To moja wersja rote grutze. Idealna na chłodne wieczory. Rozgrzewająca i bardzo aromatyczna.
Znam oryginalną wersję i uwielbiam ten kisiel ale opcja z chilli to mega ciekawy pomysł. Dzięki na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńKatarzyna
Jem taki deser u rodziny w Niemczech ale chilli to rewelacyjny pomysł. Sama robię czekoladę do picia z chilli i wiem, że jest pysznie ostra.
OdpowiedzUsuńMarta