środa, 11 listopada 2015

ROTE GRUTZE czyli kisiel z czerwonych owoców z winem


  •  duży słoik wiśni drylowanych /ok 750 g
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny- mogą być też powidła
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 ml soku z drylowanych wiśni
  • 1 łyżka przyprawy do grzańca
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki chilli 
  • kwaśna śmietana

Połowę wina mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę wina wlewamy do garnka, dodajemy sok wiśniowy,  przyprawę korzenną, sok i skórkę z pomarańczy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 min.
Wiśnie, żurawinę i rodzynki wkładamy do garnka, gotujemy w soku przez ok. 2 min ( ja dodałam jeszcze owoc granatu ale tylko dlatego, że był w domu) Wlewamy wino wymieszane z mąką ziemniaczaną, chilli i dokładnie mieszamy.
Kisiel przekładamy do miseczki. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.
Do kisielu można dać dowolne czerwone owoce. Latem robię wersję z czerwoną porzeczką i świeżymi truskawkami :) zimą daje owoce ze słoika lub mrożone.

To moja wersja rote grutze. Idealna na  chłodne wieczory. Rozgrzewająca i bardzo aromatyczna.

2 komentarze:

  1. Znam oryginalną wersję i uwielbiam ten kisiel ale opcja z chilli to mega ciekawy pomysł. Dzięki na pewno spróbuję:)
    Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  2. Jem taki deser u rodziny w Niemczech ale chilli to rewelacyjny pomysł. Sama robię czekoladę do picia z chilli i wiem, że jest pysznie ostra.
    Marta

    OdpowiedzUsuń