poniedziałek, 16 listopada 2015

TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ



spód:
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
nadzienie:
  • 500 g śliwek
  • cynamon
  • nutella
kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 1 łyża kakao
  • 30 g masła

 Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy jajko i cukier puder, wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.

W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.

Foremki na tartaletki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy schłodzonym ciastem. Smarujemy nutellą, układamy śliwki i posypujemy cynamonem.

Na stolicę wysypujemy wszystkie składniki kruszonki, siekamy, a następnie wyrabiamy jak ciasto na spód. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie trzemy ciasto na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wiórkami wierzch tartaletek.

Tartaletki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut, aż się zarumienią.





1 komentarz:

  1. Śliwki to jedne z moich ulubionych owoców. Jutro piekę babeczki !
    Zosia

    OdpowiedzUsuń