TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
spód:
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 500 g śliwek
- cynamon
- nutella
- 50 g mąki
- 1 łyża kakao
- 30 g masła
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy jajko i cukier puder, wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.
Foremki na tartaletki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy schłodzonym ciastem. Smarujemy nutellą, układamy śliwki i posypujemy cynamonem.
Na stolicę wysypujemy wszystkie składniki kruszonki, siekamy, a następnie wyrabiamy jak ciasto na spód. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie trzemy ciasto na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wiórkami wierzch tartaletek.
Śliwki to jedne z moich ulubionych owoców. Jutro piekę babeczki !
OdpowiedzUsuńZosia