CIASTECZKA KORZENNE Z MIODEM
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyża miodu
- 150g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej: 4 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonych goździków, 2 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka kardamonu, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki g muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu, szczypta zmielonego anyżu)
Suche składniki mieszamy i siekamy z masłem. Dodajemy miód i jajko, zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, ponieważ ciasteczka delikatnie urosną
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i układamy na kratce, do ostygnięcia.
Dekorujemy kolorowym lukrem lub gorzką czekoladą. Cudowny sposób na spędzenie czasu z dziećmi :) Przed pieczeniem, można zrobić otworek w każdym ciastku, a po udekorowaniu przełożyć nitką i zawiesić na choinkę, jako ozdobę ;)
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń