KLOPSIKI Z LEŚNYMI GRZYBAMI I KOPYTKA
pulpeciki:
- 500 g mielonego z łopatki
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- kostka rosołowa do gotowania pulpetów
- 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, borowiki, maślaki)
- 1 łyża masła
- 1 cebula
- 150 ml śmietanki kremówki 30-36 %
- sól
- pieprz
- 3 duże ziemniaki
- 200 g mąki typ 650
- 1 jajko
Zaczynamy od pulpecików. Mięso mieszamy z jajkiem, musztardą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na rozgrzanej patelni smażymy pulpety z każdej strony, tylko aby je obsmażyć z wierzchu. Zagotowujemy wodę z kostką rosołową i wrzucamy pulpety na kilka minut. Wyciągamy na talerz i odstawiamy. Wodę po gotowaniu zostawiamy do kopytek.
Na patelni ze 100 ml wywaru, pogotowaniu pulpetów, wrzucamy zamrożone grzyby( użyłam grzybów wcześniej obsmażonych na maśle z cebulką i zamrożonych. Jeśli takich nie masz usmaż cebulkę, a potem dodaj grzyby) Kiedy się rozmrożą, dodajemy łyżę masła i śmietankę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i studzimy. Wrzucamy do miski razem z jajkiem i mąką. Zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę opruszoną mąką i formujemy w podłużne rolki.
spłaszczamy i kroimy na kawałki pod kątem, tak aby wyszło nam coś na kształt podłużnego rombu.
Zagotowujemy rosół po pulpetach. Wrzucamy kluski na wrzątek i gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy na talerz i dajemy trochę masła aby się nie posklejały.
Na talerzu układamy kopytka, wykładamy na nie kilka pulpetów z grzybami i polewamy odrobiną sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz