czwartek, 14 grudnia 2017

PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM



pierniki:
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru brązowego
  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • 10 g przyprawy do piernika
  • duże jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 białko z dużego jaja
  • 1 łyża soku z cytryny
Wszystkie suche składniki mieszamy. Miód i masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do pozostałych składników i ugniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy  i wycinamy ulubione wzory.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w małych odstępach.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Do miski wsypujemy przesiany cukier puder, dodajemy białko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy.

Ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem i na przykład cukrowymi ozdobami :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz