-
250 g mąki
-
200 g zimnego masła
-
125 g jasnego brązowego cukru
-
100 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
Masa:
-
1 kg twarogu sernikowego ( używam śmietankowego twarogu )
- 3/4 szklanki cukru
-
1 torebka cukru wanilinowego
-
300 g białej czekolady
-
5 dużych jajek
Przesiewamy mąkę, dodajemy drobno posiekane masło,
cukier, migdały i jajko. Mieszamy składniki do otrzymania drobnej
kruszonki, najlepiej posiekać wszystko nożem na stolnicy, następnie zagniatamy ciasto. Zwijamy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Ciasto trzeba rozwałkować, najlepiej pomiędzy folią spożywczą, aby nie przywierało. Ciasto przekładamy do formy, wykładamy ciastem spód i bok na wysokość 2 cm.
Schładzamy w lodówce przez 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg
. Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Studzimy.
Ser miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i roztopioną w kąpieli wodnej, schłodzoną czekoladą. Białka ubijamy w oddzielnej misce. Żółtka dodajemy do masy serowej i miksujemy. Dopiero teraz dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Wykładamy masę na
upieczony spód.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około
60 minut
. Studzimy
w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzamy w
lodówce, najlepiej przez całą noc.
Dekorujemy owocami. Latem polecam świeże maliny, super pasują też porzeczki- u mnie domowa, czarna porzeczka w syropie.
Jeśli masz ochotę możesz zrobić małe tartaletki, zmniejszamy czas pieczenia spodu i sera o około 6-7 minut. Ja podałam z malinami ze słoika ale można polać czekoladą deserową :)
Daj znać jak wyszedł ;)
OdpowiedzUsuńna pewno odwiedzę Twoją stronę :)