SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I LAZUREM
ciasto naleśnikowe:
- 250 ml mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 łyża oliwy z oliwek
- 200 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
- sól
- 500 g piersi z kurczaka
- 100g sera lazur z niebieską pleśnią
- 250 ml 30% śmietanki
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Zaczynamy o zrobienia ciasta na naleśniki. Na patelni rozmrażamy szpinak i smażymy do momentu, aż straci większość wody, przyprawiamy szczyptą soi i pieprzu. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy mąkę, jajko, olej i mleko. Na koniec dodajemy ostudzony szpinak.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj łyżkę mąki.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 8-9 naleśników. Kiedy będą usmażone, układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem- będą bardziej elastyczne.
Pierś myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy na nieduże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wrzucamy kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy całość śmietanką i dusimy 10 minut, po tym czasie dodajemy pokruszony ser. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Układamy po łyżce mięsa i sosu na każdym placku i zawijamy w kopertę. Tak przygotowane paczuszki, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 7 minut.
Placki można posypać serem również z wierzchu, potrzeba wtedy będzie jeszcze jednego opakowania lazura i polać pozostałym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz