środa, 2 grudnia 2015

SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I LAZUREM

  
ciasto naleśnikowe:
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyża oliwy z oliwek
  • 200 g  rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • sól
farsz:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100g sera lazur z niebieską pleśnią
  • 250 ml 30% śmietanki
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Zaczynamy o zrobienia ciasta na naleśniki. Na patelni rozmrażamy szpinak i smażymy do momentu, aż straci większość wody, przyprawiamy szczyptą soi i pieprzu. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy mąkę, jajko, olej i mleko. Na koniec dodajemy ostudzony szpinak.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj łyżkę mąki.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 8-9 naleśników. Kiedy będą usmażone, układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem- będą bardziej elastyczne.

Pierś myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy na nieduże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wrzucamy kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy całość śmietanką i dusimy 10 minut, po tym czasie dodajemy pokruszony ser. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Układamy po łyżce mięsa i sosu na każdym placku i zawijamy w kopertę. Tak przygotowane paczuszki, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 7 minut.

Placki można posypać serem również z wierzchu, potrzeba wtedy będzie jeszcze jednego opakowania lazura i polać pozostałym sosem.






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz