wtorek, 20 czerwca 2017

ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM I CHILI





  • 500 g mielonej wołowiny
  • 3,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki żółtej
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • ser cheddar


Ziemniaki kroimy w kostkę,  cebulę w piórka. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy ziemniaki i cebulę.
Podsmażamy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy 500 ml bulionu i zmniejszamy ogień. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę. Podsmażamy ją na patelni i wrzucamy do garnka. Dolewamy resztę bulionu. Gotujemy 10 minut i wrzucamy pomidory w puszce i pokrojoną papryczkę chili bez pestek, oraz paprykę w proszku.
Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone, przyprawione kuminem i pieprzem, aż do zrumienienia. Gdy będzie gotowe wrzucamy do zupy. Teraz dodajemy odsączone warzywa z puszki. Solimy i pieprzymy do smaku.
Zupę najlepiej podawać posypaną, startym serem, typu cheddar.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz