ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM I CHILI
- 500 g mielonej wołowiny
- 3,5 litra bulionu warzywnego
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/3 papryki żółtej
- 1 papryczka jalapeno
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- ser cheddar
Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy ziemniaki i cebulę.
Podsmażamy
przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy 500 ml bulionu i zmniejszamy ogień. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę. Podsmażamy ją na patelni i wrzucamy do garnka. Dolewamy resztę bulionu. Gotujemy 10 minut i wrzucamy pomidory w puszce i pokrojoną papryczkę chili bez pestek, oraz paprykę w proszku.
Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone, przyprawione kuminem i pieprzem, aż do zrumienienia. Gdy będzie gotowe wrzucamy do zupy. Teraz dodajemy odsączone warzywa z puszki. Solimy i pieprzymy do smaku.
Zupę najlepiej podawać posypaną, startym serem, typu cheddar.
Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone, przyprawione kuminem i pieprzem, aż do zrumienienia. Gdy będzie gotowe wrzucamy do zupy. Teraz dodajemy odsączone warzywa z puszki. Solimy i pieprzymy do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz