ZUPA RYBAKA
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 2 pietruszki
- 1/3 selera
- 1 kg białej ryby ( dorada i dorsz)
- 10 kulek ziela angielskiego
- 5 listów laurowych
- puszka pomidorów krojonych / 400 g
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 suszone papryczki chili
- 1 łyżka słodkiej papryki
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 pęczku pietruszki
- 3 litry wody
- olej do smażenia
- sól morska
Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, ścieramy na tarce. Cebulkę kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni. Odstawiamy na bok.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Po kilku minutach dodajemy sól. Dolewamy wodę, dodajemy ziele, listek i paprykę, chili i cebulkę. Gotujemy około 10 minut. Teraz dodajemy pomidory w puszce i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Do wywaru wkładam, pokrojoną na kawałki rybę i trzymam na gazie 8 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodaje posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz