sobota, 11 listopada 2017

ZUPA RYBAKA

  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • 1 kg białej ryby ( dorada i dorsz)
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 5 listów laurowych
  • puszka pomidorów krojonych / 400 g
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 suszone papryczki  chili
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • 3 litry wody
  • olej do smażenia
  • sól morska


Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, ścieramy na tarce. Cebulkę kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni. Odstawiamy na bok.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Po kilku minutach dodajemy sól. Dolewamy wodę, dodajemy ziele, listek i paprykę, chili i cebulkę. Gotujemy około 10 minut. Teraz dodajemy pomidory w puszce i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Do wywaru wkładam, pokrojoną na kawałki rybę i trzymam na gazie 8 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodaje posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz