DOMOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW
- 520 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- sezam do posypania bułek
Mąkę mieszamy z pozostałymi sypkimi składnikami i drożdżami. Jajko, oliwę i mleko mieszamy w drugiej misce. W mące robimy dołek i wlewamy składniki mokre, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy z ciasta kule i spłaszczamy. Tak uformowane układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nastawia piekarnik na 180 stopni.
Smarujemy bułeczki mlekiem i posypujemy czarnym i białym sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Jeśli trzeba czekamy dłużej , aż się ładnie zarumienią. Następnie studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz