niedziela, 10 stycznia 2016

DOMOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW



  • 520 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam do posypania bułek


Mąkę mieszamy z pozostałymi sypkimi składnikami i drożdżami. Jajko, oliwę i mleko mieszamy w drugiej misce. W mące robimy dołek i wlewamy składniki mokre, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy  ściereczką i odstawiamy  na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy  z ciasta kule i spłaszczamy. Tak uformowane układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nastawia piekarnik na 180 stopni.
Smarujemy bułeczki mlekiem i posypujemy czarnym i białym sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Jeśli trzeba czekamy dłużej , aż się ładnie zarumienią. Następnie studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz