czwartek, 28 stycznia 2016

GROCHÓWKA Z WĘDZONKĄ



• 400 g połówek grochu
• porcja rosołowa
• 20 dag wędzonki i 20 dag chorizo
• 3 cebule
• 1/2 korzenia selera
• 3 duże ziemniaki
•4 marchewki
• 2 pietruszki
• 5 kulek ziela angielskiego
• 5 listków laurowych
• 1 łyżka majeranku
• sól
• pieprz


Do zimnej wody wrzucamy porcję rosołową, obrane i pokrojone warzywa, ziele i listek laurowy. Czekamy do zagotowania się wody i zmniejszamy ogień. Gotujemy wywar 60 minut na małym ogniu. W tym czasie podsmażamy wędzonkę i pokrojone w plasterki chorizo. Wrzucamy do zupy po ugotowaniu się wywaru.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy  na patelni.
Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do cebuli i podsmażamy. Wrzucamy do wywaru. Teraz można również wrzucić groch i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy około 20 minut. Na koniec wsypujemy majeranek.



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz