wtorek, 6 czerwca 2017

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI


  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego 
     
Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebule obrane i pokrojone w kostkę. Dodajemy szczyptę soli i smażymy dwie minuty, po czym dodajemy 3 łyżki wody, nakrywamy patelnię i dusimy 10 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie zwiększamy płomień na duży, posypujemy całość cukrem, dodajemy ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając – woda wyparuje, a cebula zacznie się karmelizować.
Idealna do burgerów, na kanapki albo do obiadu. Ja dodaję do zasmażanych buraczków :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz