LASAGNE BOLOGNESE
sos boloński:
- 700 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 600 ml mleka
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- 15 płatów lasagne
- 150 g parmezanu
- 150g żółtego sera
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony drobno czosnek i cebulę. Po kilku minutach wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut, aż mięso zmieni kolor na brązowy. następnie zalewamy pomidorami w puszce oraz dolewamy bulion. Doprawiamy chili, solą, pieprzem i cynamonem. Przykrywami i gotujemy 15 minut na małym ogniu.
Teraz możemy zrobić sos beszamelowy.
W średnim garnku dobrze rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty- ciągle mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas energicznie mieszamy, aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do żaroodpornego naczynia wykładamy trochę sosu beszamelowego, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne. Na płatach rozprowadzamy warstwę sosu bolońskiego, następnie polewamy, odrobinę sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem. Powtarzamy jeszcze 3 lub 4 krotnie. Na górne płaty wykładamy resztę sosu beszamelowego i posypujemy startym żółtym serem. Tak złożoną lasagne wykładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut.
Po wyjęciu z pieca, dajemy lasagne odpocząć około 5 minut. Dopiero po tym czasie można porcjować- unikniemy rozpadnięcia się krojonego kawałka.
Komentarze
Prześlij komentarz