niedziela, 3 stycznia 2016

LASAGNE BOLOGNESE




 sos boloński:
  • 700 g mięsa mielonego
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka  bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Sos beszamelowy:
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 600 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól 
dodatki:
  • 15 płatów lasagne
  • 150 g parmezanu
  •  150g żółtego sera


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony drobno czosnek i cebulę. Po kilku minutach wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut, aż mięso zmieni kolor na brązowy. następnie zalewamy pomidorami w puszce oraz dolewamy bulion.  Doprawiamy chili, solą, pieprzem i cynamonem. Przykrywami i gotujemy 15 minut na małym ogniu.

Teraz możemy zrobić sos beszamelowy.
W średnim garnku dobrze rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty- ciągle mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas energicznie mieszamy, aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do żaroodpornego naczynia wykładamy trochę sosu beszamelowego, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne. Na płatach  rozprowadzamy warstwę sosu bolońskiego, następnie polewamy, odrobinę sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem. Powtarzamy jeszcze 3 lub 4 krotnie. Na górne płaty wykładamy resztę sosu beszamelowego i posypujemy startym żółtym serem. Tak złożoną lasagne wykładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut.

Po wyjęciu z pieca, dajemy lasagne odpocząć około 5 minut. Dopiero po tym czasie można porcjować- unikniemy rozpadnięcia się krojonego kawałka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz