poniedziałek, 4 grudnia 2017

MURZYNEK



  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płatki kokosa do dekoracji 


W garnku zagotowujemy masło z cukrem, wodą i kakao. Gdy masa przestygnie dodajemy 4 żółtka. Z masy odlewamy około 150 ml płynu.
Ubijamy pianę z 4 białek.
W dużej misce mieszamy masę czekoladową z mąką i proszkiem do pieczenia. Wszystko łączymy z ubitymi białkami.
Masę przekładamy do formy, mniej więcej do połowy jej wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Po wystudzeniu przekładamy masą czekoladową, smarujemy nią również wierzch murzynka.
Dekorujemy płatkami kokosa.

2 komentarze: