MUSZLE NADZIEWANE SZPINAKIEM I SEREM GORGONZOLA
- 300 g szpinaku
- 1/2 ząbku czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g gorgonzoli lub sera Lazur
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki mascarpone
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1/2 ząbka czosnku
- kawałek papryczki chili
- 1 łyżka octu balsamicznego
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy al dente. Odcedzamy, wrzucamy do garnka.
Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy pokrojony drobno czosnek, kawałek papryczki chili, ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut.
Na patelni rozmrażamy szpinak, dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek, chwilę smażymy. Na koniec dodajemy pokruszony ser gorgonzola i mascarpone.
Piekarni nagrzewamy do 210 stopni.
Na dno formy żaroodpornej wylewamy sos. Muszelki nadziewamy farszem szpinakowym. Na wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia przez około 15 minut.
Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy pokrojony drobno czosnek, kawałek papryczki chili, ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut.
Na patelni rozmrażamy szpinak, dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek, chwilę smażymy. Na koniec dodajemy pokruszony ser gorgonzola i mascarpone.
Piekarni nagrzewamy do 210 stopni.
Na dno formy żaroodpornej wylewamy sos. Muszelki nadziewamy farszem szpinakowym. Na wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia przez około 15 minut.
w składnikach brak mascarpone ile należy dodać?
OdpowiedzUsuńA faktycznie nie było podane :) Już się poprawiam. A serka dajemy do smaku około 2 łyżek stołowych. Serek mascarpone nie jest konieczny ale zdecydowanie podbija smak.
Usuń