niedziela, 4 czerwca 2017

MUSZLE NADZIEWANE SZPINAKIEM I SEREM GORGONZOLA





nadzienie:
  • 300 g szpinaku
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 g gorgonzoli lub sera Lazur
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki parmezanu 
  • 2 łyżki mascarpone 
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1/2 ząbka czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 1 łyżka octu balsamicznego



Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy  al dente. Odcedzamy, wrzucamy do garnka.
Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy pokrojony drobno czosnek, kawałek papryczki chili, ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut.

Na patelni rozmrażamy szpinak, dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek, chwilę smażymy. Na koniec dodajemy pokruszony ser gorgonzola i mascarpone.

Piekarni nagrzewamy do 210 stopni.
Na dno formy żaroodpornej wylewamy sos. Muszelki nadziewamy farszem szpinakowym. Na wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia przez około 15 minut.

2 komentarze:

  1. w składnikach brak mascarpone ile należy dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A faktycznie nie było podane :) Już się poprawiam. A serka dajemy do smaku około 2 łyżek stołowych. Serek mascarpone nie jest konieczny ale zdecydowanie podbija smak.

      Usuń