wtorek, 18 lipca 2017

TARTA CYTRYNOWA Z MIĘTĄ




spód:
  • 150g ciasteczek / czekoladowe herbatniki i ciasteczka owsiane
  • 80g masła
  • 2 łyżki miodu




krem:
  • 4 średnie cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 200g masła 82% tłuszczu
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru



Ciasteczka mielimy na pył. Dodajemy miód i roztopione wcześniej masło. Całość mieszamy. Wykładamy na formę do tarty. Ważne jest aby mocno dociskając ciasteczka do dna i ścianek. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki.

Cytrynę należy sparzyć we wrzątku. Następnie z jednej ścieramy skórkę . Pozostałe cytryny wyciskam w wyciskarce do cytrusów. Z jajek oddzielamy białka od żółtek.
Sok z cytryny, otartą skórkę, cukier puder, śmietanę oraz żółtka mieszamy trzepaczką i przelewamy do rondelka. Ustawiamy na małym ogniu cały czas mieszając. Masa musi zgęstnieć.Kiedy zacznie delikatnie bulgotać dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Chwilkę gotujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy pokrojone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ja krem od czasu do czasu mieszam aby szybciej ostygł.

Wystudzoną masę wlewamy na spód tarty. Ponownie wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Możemy każdą porcję udekorować listkami mięty :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz