wtorek, 16 maja 2017

JAJKO W KOSZULCE POD SZPINAKIEM





tosty:
  • 3 kromki chleba tostowego
  • garść szpinaku
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 3 jajkaża masła 
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka masła
  • sól 
  • pieprz
sos holenderski:
  •  2 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • sól
  • biały pieprz 


Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (najlepiej ubijać na parze). Stopniowo dodajemy rozpuszczone, gorące masło, cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.

Tosty zapiekamy w piekarniku, tak aby były lekko przyrumienione. Można zapiec je również w tosterze.  W tym czasie, na patelni z łyżką masła, obsmażamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Na każdą kromkę wykładamy szpinak i układamy na talerzu.

W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę octu.Zmniejszamy ogień aby woda nie bulgotała, robimy łyżą wir i rozbijamy w wodzie jajko- po 2 minutach wyjmujemy z wody ( do ugotowania jajka w koszulce możemy użyć specjalnych woreczków lub pojemniczków).
Aby jajko się nie rozpadło,  wyjmujemy je łyżą cedzakową i od razu układamy na toście.
Całość polewamy sosem.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz