czwartek, 18 maja 2017

KREM Z KALAFIORA

http://kuchcikowelove.blogspot.com/2016/02/krem-z-kalafiora.html

  • 1 duża cebula
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka masła
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 kg kalafiora
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 litra  bulionu z jarzyn
  • 1/2 litra mleka
  • 50 g sera z niebieską pleśnią/ lazur
  • oliwa np. truflowa
  • orzechy włoskie



Cebulę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy cebulę i selera,  dusimy na małym ogniu przez 5 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki i kalafiora dodajemy do garnka z cebulą i smażymy przez minutę. Wsypujemy kaszę manną,  po chwili wlewamy bulion oraz mleko. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 25  minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wrzucamy ser. Zupę bardzo dokładnie miksujemy blenderem. Doprawiamy solą. Podajemy z oliwą np. truflową i siekanymi orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz