KREM Z KALAFIORA
- 1 duża cebula
- 1/4 korzenia selera
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 ziemniaki
- 1/2 kg kalafiora
- 3 łyżki kaszy manny
- 1/2 litra bulionu z jarzyn
- 1/2 litra mleka
- 50 g sera z niebieską pleśnią/ lazur
- oliwa np. truflowa
- orzechy włoskie
Cebulę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy cebulę i selera, dusimy na małym ogniu przez 5 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki i kalafiora dodajemy do garnka z cebulą i smażymy przez minutę. Wsypujemy kaszę manną, po chwili wlewamy bulion oraz mleko. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wrzucamy ser. Zupę bardzo dokładnie miksujemy blenderem. Doprawiamy solą. Podajemy z oliwą np. truflową i siekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze
Prześlij komentarz