poniedziałek, 18 września 2017

MUFFINY CZEKOLADOWE


  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę i masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników dodajemy kakao , mieszamy,odstawiamy  do przestudzenia.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy dodając po trochu cukier. Ubite jajka łączymy z przestudzoną czekoladą. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do momentu połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki wyłożonej wysokimi papilotkami. Do każdej nakładamy masę czekoladową,nie więcej niż do 3/4 wysokości papilotki. Można dodać czekoladowe dropsy lub pokruszoną czekoladę. Pieczemy około 30 min w piekarniku nagrzanym na 160 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz