MUFFINY CZEKOLADOWE
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przekładamy połamaną na kawałki
czekoladę i masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników dodajemy kakao , mieszamy,odstawiamy do przestudzenia.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy dodając po trochu cukier. Ubite jajka łączymy z przestudzoną czekoladą. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do momentu połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki wyłożonej wysokimi papilotkami. Do każdej nakładamy masę czekoladową,nie więcej niż do 3/4 wysokości papilotki. Można dodać czekoladowe dropsy lub pokruszoną czekoladę.
Pieczemy około 30 min w piekarniku nagrzanym na 160 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz