poniedziałek, 31 lipca 2017

PĄCZKI Z KREMEM WANILIOWYM





na pączki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 2 żółtka
  • 30 g roztopionego masła
  • 20 ml spirytusu
na krem: 
  • 1/2 laski wanilii
  • 250 ml mleka
  • 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około 19 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g serka mascarpone
dodatkowo:
  • 2 kostki smalcu
  • cukier puder

Podgrzewamy mleko, wlewamy do kubka, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól.
Jajko i żółtka ucieramy z pozostałą łyżką cukru na białą i puszystą masę jak na kogel mogel, na koniec dodajemy spirytus(około 10 minut ubijania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy.
Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut), aż ciasto będzie elastyczne i miękkie.
Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy do całkowitego połączenia się składników. Ciasto wkładamy do większej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 lub 1 i 1/2 godziny, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość.


Wanilię przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką wybieramy ziarenka. Ziarenka i laskę wkładamy do rondelka. Odlewamy 1/4 szklanki mleka i mieszamy z proszkiem budyniowym oraz cukrem.
Resztę mleka wlewamy do rondelka z wanilią i razem zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczony budyń, dokładnie mieszamy i zagotowujemy mieszając. Wykładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i studzimy.. Wyjmujemy laskę wanilii, a krem miksujemy z mascarpone.
Przekładamy do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę.


Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i wygniatamy pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczamy na niezbyt duży placek, ostrą malutką szklaneczką lub kieliszkiem o średnicy około 5 cm wycinamy kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy nowe krążki.
Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy podsypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Na około 10 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać smalec (najlepiej dłużej, w większym i szerokim garnku ) do temperatury 180 stopni.
Połowę wyrośniętych pączków wkładamy na nagrzany olej i smażymy przez około 1 - 2 minuty z każdej strony. Podczas smażenia regulujemy temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała.
Pączki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowe ręczniki. Studzimy, następnie nadziewamy kremem waniliowym: z boku robimy dziurkę nożem, następnie za pomocą szprycy wyciskamy pożądaną ilość nadzienia. Posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz