SCHABOWY Z ZASMAŻANYMI BURACZKAMI I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI
schabowy:
Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy szczyptę soli i smażymy dwie minuty, po czym dodajemy 3 łyżki wody, nakrywamy patelnię i dusimy 10 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie zwiększamy płomień na duży, posypujemy całość cukrem, dodajemy ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając – woda wyparuje, a cebula zacznie się karmelizować. W tym czasie buraki gotujemy do miękkości, po ostudzeniu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnie do cebulki i podsmażamy, dosypujemy 2 małe łyżeczki mąki i energicznie mieszamy.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy, dodajemy masło i posypujemy koperkiem.
Schab solimy i pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce. Wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy na patelni, po kilka minut z każdej strony.
- 4 kawałki schabu ( proszę u rzeźnika aby były rozbite)
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
- 2 czerwone cebule
- 3 buraki
- 2 łyżki octu balsamicznego ( lub kremu balsamicznego)
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
- 4 duże ziemniaki
- koperek
- 1 łyżka masła
Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy szczyptę soli i smażymy dwie minuty, po czym dodajemy 3 łyżki wody, nakrywamy patelnię i dusimy 10 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie zwiększamy płomień na duży, posypujemy całość cukrem, dodajemy ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając – woda wyparuje, a cebula zacznie się karmelizować. W tym czasie buraki gotujemy do miękkości, po ostudzeniu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnie do cebulki i podsmażamy, dosypujemy 2 małe łyżeczki mąki i energicznie mieszamy.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy, dodajemy masło i posypujemy koperkiem.
Schab solimy i pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce. Wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy na patelni, po kilka minut z każdej strony.
Uwielbiam takie łączenie ;-) mniam
OdpowiedzUsuń