wtorek, 2 lutego 2016

SCHABOWY Z ZASMAŻANYMI BURACZKAMI I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI

 schabowy:
  • 4 kawałki schabu ( proszę u rzeźnika aby były rozbite)
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól 
  • pieprz
  • smalec do smażenia 
buraczki z karmelizowaną cebulką:
  • 2 czerwone cebule
  • 3 buraki
  • 2 łyżki octu balsamicznego ( lub kremu balsamicznego)
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
ziemniaki:
  • 4 duże ziemniaki
  • koperek
  • 1 łyżka masła

Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy  obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy szczyptę soli i smażymy dwie minuty, po czym dodajemy 3 łyżki wody, nakrywamy patelnię i dusimy 10 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie zwiększamy płomień na duży, posypujemy całość cukrem, dodajemy ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając – woda wyparuje, a cebula zacznie się karmelizować. W tym czasie buraki gotujemy do miękkości, po ostudzeniu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnie do cebulki i podsmażamy, dosypujemy 2 małe łyżeczki mąki i energicznie mieszamy.

 Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy, dodajemy masło i posypujemy koperkiem.

Schab solimy i pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce. Wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy na patelni, po kilka minut z każdej strony.

1 komentarz: