sobota, 15 kwietnia 2017

BABKA POMARAŃCZOWA




  • 750 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 250 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej


Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Miksujemy 2 minuty po czym dodajemy sok pomarańczowy i suche składniki. Na koniec dodajemy otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy i skórkę kandyzowaną.
Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki. Przekładamy ciasto do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Kiedy babka się upiecze studzimy ok 15 minut i wykładamy na talerz. A kiedy zupełnie ostygnie posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladą. Co kto lubi :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz