CYTRYNOWO CZEKOLADOWA BABKA
babka:
- 250 g masła
- 300 g cukru
- 5 jajek
- 350 g mąki pszennej, tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g kakao w proszku
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- odrobina wody
Masło ucieramy z cukrem. Kiedy się połączą w jedną masę dodajemy pojedynczo jajka. Następnie wcześniej przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec sok i skórkę z cytryny.
1/3 masy odlewamy do osobnej miseczki, dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników.
Do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki wylewamy jasne a następnie ciemne ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy nie jest surowe.
Studzimy.
Przygotowujemy lukier.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania gęstej masy. W razie konieczności dodajemy odpowiednio wody lub cukru.
Polewamy ostudzoną babkę :)
Apetyczna:)
OdpowiedzUsuńI naprawdę bardzo prosta do wykonania :)
Usuń