sobota, 15 kwietnia 2017

CYTRYNOWO CZEKOLADOWA BABKA




babka:
  • 250 g masła
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej, tortowej
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g kakao w proszku
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
lukier:
  • 100 g cukru pudru
  •  1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina wody


Masło ucieramy z cukrem. Kiedy się połączą w jedną masę dodajemy pojedynczo jajka. Następnie wcześniej przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec sok i skórkę z cytryny.
1/3 masy odlewamy do osobnej miseczki, dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników.
Do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki wylewamy jasne a następnie ciemne ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy nie jest surowe.
Studzimy.

Przygotowujemy lukier.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania gęstej masy. W razie konieczności dodajemy odpowiednio wody lub cukru.
Polewamy ostudzoną  babkę :)



2 komentarze: