OPONKI SEROWE

     
http://kuchcikowelove.blogspot.com/2016/03/oponki-serowe.html
     

  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka spirytusu
  • 350-400 g mąki pszennej typ 450
  • 2 kostki smalcu
  • cukier puder lub cynamon do dekoracji


 Z podanych składników zagniatamy ciasto.  Powinno ładnie odchodzić od ręki.
Wałkujemy na placek grubości 5 mm. Wycinamy koła, a w nich kieliszkiem mniejsze.
Roztapiamy smalec w garnku z grubym dnem i smażymy oponki/ pączusie po kilka minut z każdej strony. Obracamy drewnianym patyczkiem.
Odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy pudrem dopiero kiedy ostygną.
Oponki są najlepsze, świeżo po zrobieniu.

Komentarze

Popularne posty