czwartek, 3 marca 2016

SZTUKA WOŁOWINY W SOSIE Z CZERWONEGO WINA

http://kuchcikowelove.blogspot.com/2016/03/sztuka-woowiny-w-sosie-z-czerwonego-wina.html

  • 1 kg mięsa wołowego 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża marchew
  • 200 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 łyżki musztardy sarebskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • masło klarowane / olej rzepakowy z łyżką masła
  • słodka, mielona papryka
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Dwie godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy. Kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Płaty mięsa posypujemy z obydwu stron solą, pieprzem oraz papryką i każdy płat smarujemy musztardą.
Mięso smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc je z obu stron- może być na patelni ale wygodniej w garnku z gruby dnem. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem i  jeszcze chwilę smażymy. Teraz dodajemy startą na grubych oczkach marchew, dolewamy wino, wlewamy 100 ml wody, przykrywamy i dusimy do miękkości  2,5 godziny.

Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy  na talerz, wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy kilka minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Całość przyprawiamy cukrem trzcinowym i sosem sojowym. Na koniec wkładamy do sosu mięso.
Podajemy z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz