SZTUKA WOŁOWINY W SOSIE Z CZERWONEGO WINA
- 1 kg mięsa wołowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 1 duża marchew
- 200 ml wytrawnego, czerwonego wina
- 2 łyżki musztardy sarebskiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- masło klarowane / olej rzepakowy z łyżką masła
- słodka, mielona papryka
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Mięso smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc je z obu stron- może być na patelni ale wygodniej w garnku z gruby dnem. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem i jeszcze chwilę smażymy. Teraz dodajemy startą na grubych oczkach marchew, dolewamy wino, wlewamy 100 ml wody, przykrywamy i dusimy do miękkości 2,5 godziny.
Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy na talerz, wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy kilka minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Całość przyprawiamy cukrem trzcinowym i sosem sojowym. Na koniec wkładamy do sosu mięso.
Podajemy z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masła.
Komentarze
Prześlij komentarz