TAGLIATELLE ALE CARBONARA
- 500 g makaronu tagliatelle
- 200 g szynki podwędzanej
- 4 żółtka
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 ząbek czosnku
- parmezan
- oliwa
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na al dente, może to być również spagetti . Szynkę kroimy na kawałki, nie za małe aby nie zginęły nam w sosie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy szynkę. Dolewamy połowę śmietany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz starty ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zważy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Makaron łączymy z sosem i nakładamy na talerze. Na każdą porcję posypujemy parmezan i świeżo zmielony pieprz.
Oryginalne spagetti carbonara nie zawiera śmietanki, a zamiast szynki używamy prosciutto.
Komentarze
Prześlij komentarz