TAGLIATELLE ALE CARBONARA

http://kuchcikowelove.blogspot.com/2016/02/500-g-makaronu-tagliatelle-200-g-szynki.html


  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 200 g szynki podwędzanej
  • 4 żółtka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan
  • oliwa
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony



Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na al dente, może to być również spagetti . Szynkę kroimy na kawałki, nie za małe aby nie zginęły nam w sosie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy szynkę. Dolewamy połowę śmietany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz starty ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zważy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Makaron łączymy z sosem i nakładamy na talerze. Na każdą porcję posypujemy parmezan i świeżo zmielony pieprz.
Oryginalne spagetti carbonara nie zawiera śmietanki, a zamiast szynki używamy prosciutto.

Komentarze

Popularne posty