środa, 12 kwietnia 2017

ZAKWAS NA ŻUREK



  • 5 łyżek mąki żytniej
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 5 ząbków czosnku z łupiną
  • szczypta świeżych drożdży
  • 650 ml ciepłej wody

Do słoika wsypujemy mąkę i drożdże, wlewamy wodę mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Czosnek należy rozgnieść dłonią lub nożem i wrzucić w całości razem z łupiną. Przykrywamy słoik gazą i owijamy gumką recepturką. Po trzech dniach wszystko mieszamy.
Po pięciu dniach wyjmujemy wszystkie przyprawy i łupiny. Zakwas jest gotowy.
Tak przygotowany zakwas, szczelnie zamknięty, trzymamy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz