poniedziałek, 6 listopada 2017

CREMA DE LIMONCELLO



  •  8 dużych cytryn
  • 1 limonka
  • 600 g cukru
  • 0,5 litra spirytusu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kartony mleka zagęszczonego niesłodzonego



Cytryny i limonkę musimy sparzyć we wrzątku. Osuszamy ręcznikami papierowymi. Każdego cytrusa obieramy cienko ze skórki za pomocą obieraczki do ziemniaków . Wrzucamy skórki do słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy  w ciemne miejsce. Codziennie potrząsamy słoikiem.
Po 7 dniach zlewamy alkohol ze słoika. Mleko gotujemy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Do alkoholu dodajemy ostudzone mleko. Na końcu dolewamy mleko zagęszczone. Dokładnie mieszamy.
Przelewamy do butelek i wstawiamy do lodówki.
Limoncello to wspaniały pomysł na świąteczny prezent ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz